Så får man använda bilder från internet – en kortfattat guide till upphovsrätt.

Idag är det hur enkelt som helst att ”låna” bilder på nätet. Det är för det mesta bara att klicka på bilden och ladda ner den – eller så kan man ta en skärmdump av bilden. Men är något som är så enkelt också legalt? Oftast är det inte det, man får helt enkelt inte använda bilder från internet hur som helst.

Notis: det här gäller inte bara fotograferade bilder, utan även annat konstnärligt material som människor skapar. Det kan vara texter, grafik… you name it!

Den enkla regeln är att om fotografen själv inte har godkänt användandet (direkt eller indirekt via en bildbank), så får du helt enkelt inte använda den annat än för privat bruk. Privat bruk innefattar inte publicering på någon av dina sociala kanaler, din blogg eller din hemsida – men du får spara ner eller skriva ut en bild för att visa den för en vän eller för att komma ihåg vilken bok din mamma önskar sig i julklapp.

Det här gäller alla bilder – såväl de bilder som en professionell fotograf har tagit, så som alla de bilder du själv tar med din mobilkamera. Upphovsrätten gör ingen skillnad på teknik, innehåll eller kvalitet.

För att få använda en bild ska du alltså ha fotografens godkännande – det betyder att det alltså inte räcker att skriva fotografens namn eller ”lånad från nätet/Google/fotografens namn” under bilden – allt annat är bildstöld.

Hur gör jag om jag vill använda bilder från internet?

Ibland hittar man ju den perfekta bilden för något ändamål – hur gör man då för att lagligt få använda den om man nu inte får låna bilder på nätet? Förhoppningsvis står det på sidan som använde bilden vem som är fotografen och då kan man ju helt enkelt ta kontakt och fråga. Är det ett gott (icke-kommersiellt) syfte och fotografen får t.ex. en länk till sin egen sida, t.ex. sin blogg eller webbutik, så får man ofta låna bilden. Men var beredd på – och acceptera – om fotografen inte vill ge bort rättigheterna till sin bild gratis. Du får ju inte heller låna 1l mjölk på affären, du köper ett paket när du behöver det.

Men om du vill använda en bild som du har hittat någonstans men inte vet vem fotografen är? Ja, då är det tyvärr så enkelt att du inte kan använda bilden.

Vad händer om man olovligen använder bilder från internet?

Tyvärr händer oftast ingenting, det ska såklart mycket till för att en fotograf ska hitta just sin bild i någon inlägg i en grupp på Facebook där bilden har använts ”för uppmärksamhet”. En privatperson får oftast en tillsägelse om att ta ner bilden – men fotografen har rätt att omedelbart skicka en faktura för användningen av bilden, om fotografens namn inte står med kan det det dessutom kosta extra. Att som företag använda en stulen bild i sin marknadsföring genererar betydligt oftare en faktura direkt om det upptäcks – och detta med all rätt!

Måste man ta alla bilder själv om man inte har råd med en fotograf?

Det finns många alternativ där man för en liten månatlig summa eller utan kostnad får tillgång till en stor bildbank med bilder som man då får använda och detta är såklart betydligt billigare än att anlita en fotograf varje gång man behöver en speciell bild.

Fotnot & lite tips

Det här är verkligen ingen grundlig genomgång av upphovsrätten, det finns andra som kan det mycket bättre än jag. Här är t.ex. en artikel som besvarar fler frågor om upphovsrätten och här är en artikel som listar några sidor där du kan du ladda ner bilder kostnadsfritt och legalt – men kom alltid ihåg att dubbelkolla licensen för bilden du väljer att ladda ner och använda!

En liten sidonotis: jag har fått bilder ”lånade” – både av företag och av privatpersoner – och det är inte alls en rolig upplevelse. Så tänk på fotografen nästa gång du funderar på att ”låna” en bild på internet: bakom varje bild finns en människa som troligtvis har lagt ner både själ och hjärta!

Vill du ha lite inspiration till att fotografera själv? Här, här och här finns några tips och här skriver jag lite om norrskensfotografering!

Rulla till toppen