Jag är lite sen med denna veckas fotoutmaning – det snöar och jag blev helt enkelt oinspirerad, men nu kommer den! Till och med här uppe så har vi lite bäckar som porlar. Tillsammans med fåglarnas kvittrande är det mitt favoritljud på våren . Veckans utmaning blir (med inspiration från bäckarna, inte från fåglarna…) att fotografera med lång slutartid.
Så då tänkte jag att vi tar utmaningen ett steg längre (men ändå så att man kan göra den med de flesta mobiler)! Bilder på norrksen, upplysta broar på natten och trollska vattenfall fotograferar man med lång slutartid. Slutartiden kan vara någon sekund bara eller flera minuter. Slutartiden anger hur länge kameran öppnar slutaren, alltså hur länge kameran släpper in ljus på filmen/sensorn. Det betyder att allt som rör på sig blir suddigt, och det som står still blir skarpt. Det betyder också att kameran måste stå still.
Fotografera med lång slutartid
För att fotografera med lång slutartid behöver du
- En kamera som du kan ställa in slutartiden på (på mobilerna finns det ofta ett ”pro” läge)
- Ett stativ eller något annat som stöttar upp kameran/mobilen. Man kan t.ex. fylla en tygpåse med ris eller linser eller så hittar man en sten eller något annats bra i naturen att använda
Nu är det ju lite för ljust i större delen av landet för att fotografera norrsken, men det går jättebra att fotografera på kvällen/natten ändå! Så du kan ju antingen fotografera vårblommornas skönhetssömn eller en bäck i skymningen, eller något helt annat som faller dig i smaken.
Det går såklart att ta bilder med lång slutartid även på dagen, men då behövs oftast ett s.k. gråfilter eller ND-filter. Det är lite som solglasögon för kameran, för att filtrera bort en del av ljuset, det blir betydligt enklare att testa detta på kvällen kanske runt 10-tiden eller lite senare.
Kamerans manuella inställningar
Du behöver nu ställa in kameran/mobilen så att bilden inte blir för ljus trots att du har en slutartid på flera sekunder. Du kan använda dig av sk halvautomativ, och det blir så läge S eller Tv beroende på märke på kamera. På min mobil har jag ingen halvautomatik, så där får man testa sig fram så som med en kamera i manuellt läge:
I manuellt läge (helautomatik) får du testa dig fram, det beror ju helt på hur mycket eller lite ljus du har att leka med. Börja med en slutartid på 4s, ISO 800 och bländare på f/8. Blir det för ljust, så kan du minska slutartiden, ISOt eller bländaren (Obs! För att minska bländaren ökar du siffran. Bländare f/5.6 är alltså större än bländare f/8).
Du behöver också leka dig fram till vilken slutartid som blir snyggast. Hur suddig ska bäcken vara, t.ex.? Vad blir skillnaden mellan 1s slutartid och 3s slutartid? Eller kanske 0.5s slutartid?
Jag ser verkligen fram emot era bilder!
Inspirera andra & lär dig med
Om du vill dela din bild blir jag jätteglad! Det ska vara helt kravlöst och roligt, ingen kommer att ”bedöma” din bild! På Instagram taggar du mig (@naturligtvismedia) i bilden och i texten. Då ser jag din bild och kan dela den i mina stories. På Facebook får du gärna lägga bilden i kommentarsfältet till inlägget på min sida. Så ser både jag och andra följare och deltagare bilden. Använd gärna hashtaggen #byannaelisabeth_fotopromenad och #naturligtvismedia_fotopromenad så kan vi inspirera ännu fler!
För dig som fotograferar med systemkamera (eller annan kamera med manuella inställningar), berätta gärna vilka inställningar (ISO, bländare och slutartid) du använde.
Vill du inspirera andra? Dela gärna inlägget med dina vänner så fler kommer ut och betraktar sitt närområde! Var det här lite klurigt och du hittade inte riktigt alla inställningar? Moderskeppet erbjuder en gratis onlinekurs för nybörjare. Vill du hellre gå en kurs med en lärare (men på distans)? Kontakta mig så kan vi ordna en privat kurs via Skype – eller om ni är några stycken som vill lära er!