Aktivera automatisk uppdatering av WordPress

I augusti 2020 släpptes WordPress version 5.5. I den nya versionen har man lagt till en funktion för att uppdatera wordpress automatiskt, tema och tillägg. Det är en fantastisk nyhet, eftersom det finns så många ouppdaterade hemsidor. Förutom att en ouppdaterad hemsida kanske inte fungerar som tänkt eller är långsam, så löper den även stor risk att bli hackad.

Här kan du läsa om hur du uppdaterar din hemsida: Uppdatera din WordPress-hemsida

Du som har läst mitt nyhetsbrev ett tag vet ju att jag i nästan varje nyhetsbrev tjatar om vikten att uppdatera. Främst för säkerheten men även för hemsidans hastighet och funktion. Så om du känner att din hemsida kanske inte får den kärlek (dvs de uppdateringar) den behöver, så kan automatiska uppdateringar vara ett bra alternativ för dig!

Det man alltid ska tänka på när man aktiverar automatiska funktioner är att det kan gå snett. Men om en automatisk uppdatering av WordPress går snett på något sätt, d.v.s. utseendet eller funktionen på din hemsida blir påverkad, då märker man kanske inte detta direkt utan först när en kund hör av sig och berättar att hemsidan ser konstig ut – eller inte fungerar alls! Så det är alltså bra att regelbundet gå in på sin sida och se att den ser ut som den ska.

Men med det sagt, och det har jag skrivit förr: En kraschad hemsida är alltid bättre än en hackad hemsida!

Vad uppdateras inte automatiskt?

Din php-version uppdateras inte automatiskt, utan det gör du fortfarande via ditt webbhotell. Så kallade stora uppdateringar (”major updates”) av WordPress, t.ex. 5.4- >5.5 eller 5.5 -> 6.0, sker oftast inte heller automatiskt. Detta för att dessa uppdateringar kan ha större påverkan på hemsidan.

Såhär gör du för att aktivera automatisk uppdatering av WordPress

För att få de automatiska uppdateringarna i WordPress behöver du aktivera dem för varje tillägg och tema som du vill ska uppdateras. Du kan alltså välja vilka tillägg som du vill uppdatera automatiskt respektive manuellt. Standardinställningen är manuell uppdatering.
För tillägg gör du det under Tillägg -> Installerade tillägg:

För att aktivera automatiska uppdateringar för ett tema så går du till Utseende -> Teman. På sidan klickar du på ”Detaljer för temat” på det temat du vill aktivera uppdateringarna, och då får du upp information om det temat

Alla nyheter i WordPress 5.5 hittar du här (inte särskilt pedagogiskt dock…). Du är såklart självklart välkommen att höra av dig till mig om du har några funderingar!

Vill du lära dig med om WordPress?

Det här är en artikel som jag först skrev för mitt kundbrev – som ett nyhetsbrev för mina kunder. Vill du prenumerera på mitt nyhetsbrev och ta del av kunskap och information om WordPress och mitt företag? Du kan läsa äldre nyhetsbrev och anmäla dig till utskicken här

Scroll to Top