Fotopromenad på distans del 1 – Motljus

Ibland behöver man en spark i baken och lite inspiration för att gå ut och fotografera. Just nu är det inte läge att samla människor i grupp och gå på en gemensam fotopromenad… Men vi kan ju fortfarande inspireras av varandra och med varandra! Så nu lanserar jag en fotopromenad på distans, och första temat är ”fotografera i motljus”.

Jag känner att jag kan behöva en anledning att ta med kameran ut nu. Jag behöver helt enkelt ”hjälp på traven” att hitta motiv trots att det är vackraste vårvinterväder! Kanske har du gått min fotokurs eller en annan fotokurs och det är fortfarande lite krångligt att fotografera i hel- eller halvautomatiska lägen?

Med det sagt så kan man även göra utmaningen med mobilkameran – det viktiga är ju att vi kommer ut och ser vår omgivning. Kanske kan vi upptäcka vårt närområde ur nya perspektiv, kanske under andra tider på dygnet eller så hittar vi en ny stig att vandra?

Jag kommer också försöka hitta utmaningar som fungerar i hela landet. I vissa delar är våren i full gång, medans andra delar njuter av vårvinter, men knappt har sett barmark ännu.

Så här kommer utmaningen för vecka 17, som spås bli en solig vecka över hela landet!

Bild i motsol, vårvinter i Njaarke

Fotografera i motljus

Att fotografera rakt in i solen ger ofta effektfulla bilder, men det är även lite klurigt för att få till en bra balans i bilden. Att fotografera i motsol görs ofta bäst under tidiga morgontimmar eller i kvällsljuset. Solen är lite ”mildare” då och det varma ljuset gör att bilderna ofta blir behagliga. När solen står lågt kan man dessutom fotografera t.ex. blommor eller annat i vackert motljus.

Om du vill dela din bild blir jag jätteglad! Det ska vara helt kravlöst och roligt, ingen kommer att ”bedöma” din bild! På Instagram taggar du mig (@naturligtvismedia) i bilden och i texten, då ser jag din bild och kan dela den i mina stories. På Facebook får du gärna lägga bilden i kommentarsfältet till inlägget på min sida, så ser både jag och andra följare och deltagare bilden. Använd gärna hashtaggen #byannaelisabeth_fotopromenad så kan vi inspirera ännu fler!

För dig som fotograferar med systemkamera (eller annan kamera med manuella inställningar), berätta gärna vilka inställningar (ISO, bländare och slutartid) du använde.

Kalvmärkning. Renar i soluppgången.

Vill du redigera bilden? Jag rekommenderar varmt att använda Snapseed i mobilen (finns för Android & iPhone). Det är ett enkelt sätt att editera bilder. Resutatet blir med råge tillräckligt bra för att publicera bilderna på t.ex. Instagram eller Facebook! Många av mina bilder som jag lägger ut i mina kanaler är redigerade i mobilen. Däremot så redigerar jag de bilder som jag printar på datorn såklart.

Inspirera andra

Vill du inspirera andra? Dela gärna inlägget med dina vänner så fler kommer ut och betraktar sitt närområde!

Rallarrosor i motljus
Rulla till toppen