Praktisk guide till norrskensfotografering

Så fångar du den magiska ljusshowen!

Det finns massor med kunskap och guider för att fotografera norrsken på nätet, men ibland kan mängden information bli övermäktig. Så jag har försökt skriva en kortfattat guide för lyckad norrskensfotografering (eller annan nattfotografering)!

En månskensbelyst röd stuga i snön med norrsken - fotografera norrsken
Norrsken och månsken samtidigt ger härligt ljusa bilder!

Vad är norrsken?

Norrsken, aurora borealis, uppstår när laddade partiklar från solen träffar på vår atmosfär, då emitteras ljus och det är det vi ser som norrsken. Solens svarta fläckar är områden där extra många partiklar slungas ut i hög hastighet. När detta sker i riktning mot jorden kan vi få extra mycket norrsken som även syns längre söder ut i landet – eller till och med längre ner i Europa.

Solens aktivitet har en cykel på ungefär 11 år, och tyvärr är vi just nu inne i dess minimum, men det betyder ju att om vi övar nu så blir vi riktigt vassa på norrskensfotografering tills solen är riktigt aktiv igen!

Samma sak händer på södra halvklotet, då kallas det aurora australis.

Lite beroende på var man bor så krävs det mer eller mindre energi och tid för att träffa rätt tidpunkt. Bor man i Kiruna är det norrsken lite nu och då, ibland över hela himlen. I Jämtland får man hålla ögonen öppna och chansa lite ibland. Befinner man sig i Stockholm eller södra Sverige krävs det både tid och tålamod, en riktigt mörk plats och lite tur. Men även om det inte är norrsken så kan man öva på tekniken, så misströsta inte!

Hur gör jag för att se norrskenet?

Mitt bästa tips är att följa Facebookgruppen Norrsken Sverige. När det är goda chanser för norrsken så skriver de inlägg och observationstrådar, där andra norrskensjägare skriver var och när de ser norrsken. Bor man i Gävle och någon skriver att det är norrsken i Stockholm, så är det hög tid att packa gofika och bege sig ut! Det finns även en hel uppsjö av appar som kan notifiera dig när prognosen för norrsken är god.

För att se norrsken krävs, förutom att det faktiskt är norrsken:

  • En himmel som inte är helt täckt av moln
  • En tillräckligt mörk nordlig horisont
  • Att du går ut och vänjer ögonen vid mörkret
  • Tålamod & envishet (om man inte bor tillräckligt långt norr ut)
  • Det behöver dock INTE vara kallt ute, men när det är mörkt och klart är det ofta även kallt…
  • För ökad sannolikhet att se norrsken är det naturligtvis alltid bra att vara så långt norr ut i Sverige som möjligt, men det är fullt möjligt att se norrsken i Stockholm också!

Kom ihåg att kameran kan se mer än ögat, så bara för att du inte ser något, så betyder det inte att det inte är norrsken! Du behöver alltså inte se norrsken med ögat för att fotografera norrsken!

Norrsken över Djurgården i Stockholm
Norrsken i Stockholm över Djurgården och Gröna Lund.

Utrustning – det behöver inte vara värstingkameran!

För att fotografera norrsken behöver man inte någon värstingkamera – de flesta av dagens mobiler har faktiskt manuellt läge i kameran. Med detta sagt så är det ändå så att det är lite ljus som ska hanteras, så ju ljusstarkare objektiv och bättre/större sensor man har, desto bättre kommer bilderna bli ur ett tekniskt perspektiv.

Så det du behöver är en kamera med manuellt läge och möjligheten att sätta fast kameran så att den sitter helt still. Äger man inget stativ kan man fylla en påse (gärna i en mörk färg) med ris, ärtor eller liknande. Då kan man lägga kameran på kudden och har möjlighet att justera riktningen lite.

Kan jag fotografera norrsken med mobilen?

Om du har en mobil där du kan fotografera i manuellt läge, så går det såklart jättebra att följa den här guiden och fotografera norrsken med mobilen. Troligtvis har din mobil även ett ”nattläge”, och då är det bara att sikta mot himlen och köra! Du behöver dock kunna fästa mobilen eller på annat sätt få den att vara blick stilla.

Utrustningslista – teknik

  • Kamera
  • Extra batterier till kameran
  • Objektiv
  • Stativ, rispåse eller annat stabilt underlag
  • Pannlampa med extra batteri

Det är ofta kallt när det är klart och mörkt, och blir man kall är det inte alls lika roligt att fotografera norrsken. Så här kommer mina tips för att hålla värmen – och humöret!

Utrustningslista – för humöret

Eld som brinner mellan svarta förkolnade stockar

Det blir inga bra bilder – eller inga bilder alls – på norrskenet om man fryser. Inte heller om man tror att man kommer att frysa, för då blir man kanske kvar i soffan. Så för att fotografera norrsken är trivseln MINST lika viktig som att du har med dig kamera och batteri!

  • Varma kläder, du kommer troligtvis stå stilla länge
  • Termos med sött te, varm choklad eller något annat som ger både värme och energi
  • Ett par extra vantar som du förvarar under jackan, så  kan du byta när fingrarna blir kalla
  • Liggunderlag att stå på eftersom markkylan är förödande för fötterna
  • En säck ved – blir det inget norrsken man man tända upp och njuta av natten istället. Fotografera en brasa är också mysigt.

Rätt inställningar för att fotografera norrsken

Nu är det dags att ställa in kameran rätt. Och det är nu det blir lite klurigt. Öva gärna detta inomhus i värmen i ett mörkt rum. Det blir sällan helt mörkt i moderna hus, det är alltid någon liten lampa som lyser på någon elektrisk pryl.

Sätt kameran i manuellt läge och sätt fokus på så långt avstånd som möjligt (eftersom vi vill att himlen ska vara i fokus).

Bländaren

Bländaren f ska vara maximalt öppen för att släppa in så mycket ljus som möjligt (dvs siffran ska vara så låg som möjligt. Det beror lite på hur ljusstarkt ditt objektiv är, jag väljer ofta objektiv med minst f2.0. Många objektiv har max öppning på f2.8 eller f3.5, det går såklart också bra, men kommer ge högre ISO eller längre slutartider.

ISO

Sensorns ljuskänslighet (ISO) vill vi egentligen ha så låg som möjligt för att inte få bilder med mycket brus i, men här måste vi ofta kompromissa, och hur mycket vi kan kompromissa beror på kamerans ålder och storleken på sensorn. Min kamera har inte nyaste sensortekniken, så min ”skamgräns” går vid ISO1600. Men jag börjar alltid på det högsta ISO för att ”hitta norrskenet”, i mitt fall ISO6400.

Exponeringstiden

Exponeringstiden kan teoretiskt sätt vara hur lång som helst. En del kameror har begränsning på 30s, min mobil är begränsad till 10s. Jag brukar börja på 4s slutartid.

(Vill du testa med din mobil? Välj max ISO, max exponeringstid och max bländaröppning. Sensorn är inte så stor, så det är bara att köra på fullgas för att fånga något…)

Ta en bild och titta på resultatet. Hur ser norrskenet ut? Hur ser landskapet/ förgrunden/ bakgrunden ut? Utifrån bilden kan vi nu förändra parametrarna ISO och exponeringstid.

Steg för steg: justera din bild

Bilden är för ljus

Då vill vi göra den mörkare. Halvera ISO (t.ex. från 6400 till 3200), bibehåll slutartiden.

Bilden är för mörk

Vi behöver ”fånga in” mer ljus i bilden. Fördubbla slutartiden (t.ex. från 4s till 8s), förändra inte värdet på ISO.

Bilden är ”lagom” ljus

Nu kan vi börja hitta de perfekta inställningarna för att fotografera norrsken! För att inte förändra bildens ljushet behöver vi ändra på både ISO och exponeringstid:

  • Halvera ISO och fördubbla exponeringstiden om du tycker att bilden är för brusig/ISO är för högt.
  • Halvera exponeringstiden och fördubbla ISO om exponeringstiden är för lång och ger stjärnstreck eller suddar ut norrskenets struktur.

Det finns inget rätt och fel när det gäller att fotografera norrsken, det är ju bara du som vet hur du vill ha din bild, men det finns tekniska orsaker att justera bilden även om den är ”lagom” ljus. Viktigt är att ha följande i bakhuvudet när du nu justerar inställningarna:

  • Vi vill gärna ha så lågt ISO som möjligt, detta för att bilden inte ska bli brusig. Var din kameras ”skamgräns” går får du testa dig fram till, med tiden lär du dig.
  • Om exponeringstiden blir för lång så blir stjärnorna till streck eftersom de rör sig över himlen. Om norrskenet ”dansar” så vill vi hålla exponeringstiden kort för att fånga norrskenets struktur.

Efter varje justering, ta en ny bild, kolla resultatet och justera enligt ovan igen. Tänk på att norrskenet kan blir starkare eller avta, så även om du hittar dina perfekta inställningar just nu, så kanske du behöver justera senare igen om du märker att norrskenet förändras.

Ta fram det lilla extra i bilderna

Det lönar sig alltid att redigera bilderna! Kameran ser inte det ögat ser (den kan se både  mer, och mindre…) och den kan framförallt inte förmedla just din upplevelse!

Bildredigering är något man kan gå hela utbildningar i, men man kommer ganska långt med att testa sig fram i ett program som är gjort för ändamålet. Jag använder Adobe Lightroom (betalprogram) på datorn och Snapseed (gratis) på telefonen, men det finns gratisprogram både för dator och för mobilen. Se länklistan längre ner i artikeln för ett tips.

För ljus norrskensbild
Oredigerad bild ”direkt ur kameran”.
Norrsken med skymningssken
Samma bild efter redigering i Adobe Lightroom.

Felsökning

Blir dina bilder inte skarpa? Att fotografera norrsken kräver övning och det är mycket som kan gå fel. Här är några tips för felsökning:

  • Om kamera har automatisk bildstabilisering, så stäng av den. När kameran sitter på ett stativ kan det få motsatt effekt och ge oskarpa bilder.
  • Är fokuset korrekt? Kamerans autofokus fungerar dåligt i mörker, så det är rekommenderat att fokusera manuellt. För norrsken så kan du helt enkelt sätta fokus på ”oändligt”/så långt bort som möjligt. Fotograferar du något som är nära, kan du belysa objektet med pannlampan för att kunna sätta fokus.
  • Knapptryckningen när du tar bilden gör att kameran rör sig. Ställ in fördröjd utlösning (2s eller 10s) eller använd fjärrutlösare (t.ex. via din kameras app eller en sk trådutlösare).
  • Står kameran verkligen still? Är du inomhus så rör sig golvet om du går, är du på ett höghus kan detta röra sig i vinden t.ex…
  • Blir stjärnorna som streck? Korta ner slutartiden, det du ser är stjärnornas rörelse över himlavalvet, sk ”star trails”. Det kan bli jättevackra bilder, men det är inte alltid önskat!
  • Är det t.ex. träd i förgrunden som blir suddiga? Kanske blåser det lite?
  • Blåser det hårt kan vinden ta tag i stativet. Ofta har stativ en krok där man kan hänga något tungt för att stabilisera upp det. Fyll tex. en tygpåse med sand, ved eller stenar beroende på vad du har tillgängligt på platsen.
Norrsken som gör molnen gröna
Moln och norrsken kan ge häftiga effekter!

Fler läs- och länktips

Karta över ljusföroreningar.

Vill du fördjupa dig mer i norrsken finns en utmärkt artikel här.

Prognoser och observationer av norrskensnördar för vanligt folk finns i Facebookgruppen Norrsken Sverige. De som driver gruppen har nu givit ut en bok som heter ”Norrsken: den heltäckande handboken” och jag är rätt säker på att den är både läsvärd, underhållande och matnyttig!

En av alla appar som notifierar om norrskensprognosen/siffrorna ser lovande ut.

Aurora webcam i Abisko.

Bildbehandling i mobilen: Snapseed för Android och iOS.

Här finns en sammanställning av bildbehandlingsprogram för datorn.

Är begreppen bländare, ISO och exponeringstid nya för dig? Moderskeppet har en gratis onlinegrundkurs i fotografering. Om du hellre vill gå en kurs i verkliga livet, så finns det säkert en i din närhet! Jag erbjuder på förfrågan en grundkurs i Jämtland/Offerdal, kontakta mig för mer info!

Rulla till toppen