Det är lite förvirrande, men det finns två olika WordPress. Så vad är egentligen skillnaden mellan wordpress.com och wordpress.org? Eller egentligen är det i grunden och teknisk samma sak, men med det ena (.com) är en tjänst där man själv inte behöver fundera på annat än innehållet, och det andra (.org) har man full flexibilitet att utveckla sin egen hemsida – men det bygger på att man själv har kunskapen, eller anlitar någon som har den, samt att man har ett webbhotell.
WordPress.com
Hos wordpress.com kan man starta en blogg/hemsida gratis, och får då en adress som ser ut ungefär som minhemsida.wordpress.com. Vill man ha en egen domän (minhemsida.se), så måste man utöver att betala för domänen, även skaffa en prenumeration hos wordpress.com för att kunna ”peka” sin domän dit för en mindre summa månad. Man kan, beroende på vad man behöver för funktioner, också skaffa ett större paket, t.ex. om man behöver en webbutik.
Det finns flera saker du inte behöver bekymra dig om om du väljer wordpress.com, så som att hålla din hemsida uppdaterad, att ta backups och risken för att bli hackad (och behöva lösa det problemet själv) faller bort. Men de fördelarna har priset att du mister den flexibilitet som kommer med att själv bygga upp sin hemsida genom att installera wordpress själv på sitt webbutrymme.
WordPress.org
Man kan säga att WordPress är en mjukvara för att bygga hemsidor. Den här mjukvaran är gratis att ladda ner från wordpress.org, men man måste då ha någonstans att installera den – och vanligast är att man gör det på ett webbutrymme som man köper hos ett webbhotell. Man behöver också köpa en domän för att få en adress till sin hemsida.
Många webbhotell erbjuder idag enkel installation av WordPress, vilket gör att steget att ladda ner och installera mjukvaran faller bort. Alla bra webbhotell erbjuder också daglig backup, epost och säker anslutning via SSL.
Med ”egenhostat” – alltså att man själv installerar wordpress på sitt webbutrymme – har man full frihet. Det finns en uppsjö av tillägg/plugins att installera för funktioner som t.ex. kontaktformulär, webbshop, bildgallerier mm och man kan välja bland tusentals olika teman – många har en bra gratisversion som funkar för de allra flesta hemsidor.
Läs mer om vad som krävs för att skaffa en hemsida med egenhostad wordpress.
Ska jag välja wordpress.com eller wordpress.org?
Vad som passar dig beror lite på vad du värdesätter, skillnaden mellan wordpress.com och wordpress.org beror på om du vill ha full fexibilitet eller om du vill slippa det tekniska så långt som möjligt.
Vill du ha full flexibilitet med din hemsida, t.ex. för att du har specifika önskemål för design eller vill skapa en webbutik till låga fasta kostnader, så är det wordpress.org du ska välja. Du kommer då lägga lite mer tid på att installera och underhålla din hemsida – eller så kanske du anlitar någon som kan hjälpa dig. Det är fullt möjligt att göra det själv för den som är tekniskt intresserad och vill lära sig.
Hatar man allt tekniskt och börjar städa, tvätta bilen reparera gräsklipparen så fort man bara tänker tanken på att behöva starta datorn, då ska man nog inte välja wordpress.org – eller så tar man hjälp av någon som jobbar med just hemsidor och tycker det är det roligaste som finns!
Har du idag en hemsida hos wordpress.com och funderar på att byta till wordpress.org, så är det enkelt att flytta över innehållet till en egenhostad wordpress hos ditt webbhotell.
Vill du ha hjälp med din hemsida, så är du varmt välkommen att kontakta mig. Jag arbetar dock uteslutande med det egenhostade wordpress.org men kan självklart hjälpa till med flytten dit!