Uppdatera WordPress på din hemsida

När din hemsida behöver uppdateras så visas detta i din Adminpanel. Du har troligen sett några orangea cirklar med siffror i som indikerar att WordPress vill säga dig något, det kan vara att du behöver uppdatera WordPress i sig, något tillägg eller ditt tema. Vanligtvis är det enkelt och helt problemfritt att uppdatera hemsidan. Men har man inte uppdaterat på länge – eller om det är en stor uppdatering på någon del av din hemsida (WordPress, tillägg eller temat), så känns det kanske lite skrämmande att uppdatera.

Du ska såklart alltid se till att ha en säkerhetskopia på din hemsida. Om du ska göra en stor uppdatering, t.ex. uppdatera WordPress till helt ny version – eller behöver uppdatera många plugins för att hemsidan inte har uppdaterats på länge, då är det lite extra viktigt att du börjar på första steget.

Laptop med WordPress admin för att uppdatera WordPress

Såhär uppdaterar du din hemsida

Det är viktigt att uppdateringar görs regelbundet, gärna minst en gång per månad, helst oftare.

  1. Gör en säkerhetskopia på hela din sajt. De flesta webbhotell gör detta varje natt*, men se till att du vet var du har din säkerhetskopia och hur du vid problem kan återställa sajten. 
  2. Kolla upp dina viktigaste plugins och ditt aktiva tema: är de testade för den nya versionen av WP?
  3. Gå till Adminpanel -> uppdateringar där hittar du möjligheten att uppdatera WordPress, tillägg och teman. Vid varje tillägg står det dessutom om den nya uppdateringen är testad för din nuvarande version av WordPress.
  4. Välj vad du vill uppdatera. Om det är WordPress själv du vill uppdatera, så klickar du på knappen för det. Under uppdateringen är din hemsida inte tillgänglig. Uppdateringen tar bara några minuter.
  5. Kolla att din hemsida fortfarande ser ut och fungerar som den ska! Har du en webbshop eller några andra extra funktioner?
  6. Skulle hemsidan mot förmodan inte se ut eller fungera som förut, så kan du antingen försöka rätta till det som har förändrats – eller backa uppdateringen. Har det t.ex. släppts en större uppdatering av WordPress kanske du behöver vänta med att uppdatera WordPress lite tills utvecklarna av ditt tema eller plugin har anpassat sin kod till den nya versionen.

Om du har ett underhållsavtal med mig så sköter jag detta såklart åt dig! Vill du ha hjälp med uppdateringen eller vill du har mer information om hur ett underhållsavtal ser ut, så är du varmt välkommen att höra av dig!

* Gör ditt webbhotell ingen säkerhetskopia varje dygn? Då rekommenderar jag dig starkt att byta webbhotell! Jag hjälper dig gärna att välja webbhotell och med flytten kostnadsfritt!

Vill du lära dig med om WordPress?

Det här är en artikel som jag först skrev för mitt kundbrev – ett nyhetsbrev för mina kunder. Vill du prenumerera på mitt nyhetsbrev och ta del av kunskap och information om WordPress och mitt företag? Du kan läsa äldre nyhetsbrev och anmäla dig till utskicken här

Rulla till toppen