Vill du skaffa en hemsida i WordPress?

Har du gått i tankarna att skaffa en hemsida och nu har du bestämt dig? Grattis! Det är första steget till att skapa en riktigt snygg digital presentation av dig eller ditt företag! Men nu då? Vad behöver du mer? Vad kostar det? Hur gör man? Och vad är egentligen WordPress?

Du behöver en domän och ett webbhotell!

För att skapa en hemsida i WordPress behöver du en domän, det är alltså din adress. I mitt fall är det byannaelisabeth.com. Det finns ett flertal ställen där man kan köpa sin domän, jag rekommenderar att ha domänen på sitt webbhotell (mer om vad det är senare), men man kan köpa domänen på flera ställen.

Om du vill bygga en hemsida i WordPress behöver du även ett webbhotell. Det är alltså ett företag som tillhandahåller plats på sina servrar (datorer) för din hemsida. De sköter även säkerhetskopior, att servrarna är uppdaterade med modern teknik, säkerhetscertifikat och mycket mer. Man KAN även göra detta hemma från sin egen dator helt gratis om man vill – men du som läser detta är troligen inte alls intresserad av serverdrift.

Väljer man att bygga sin hemsida i ett annat verktyg än WordPress, t.ex. Wix, så behöver man inte alltid ett webbhotell. Längre ner i texten beskriver jag några alternativ till WordPress.

Vad är grejen med WordPress?

Jag bygger hemsidor i WordPress, så av förklarliga skäl tycker jag det är ett fantastiskt verktyg. Det tycker många andra med mig också, men det finns några saker man behöver veta – så att man inte köper grisen i säcken.

  • WordPress är gratis, och det är även Woocommerce, som är e-butikslösningen som används mest.
  • Med WordPress, som är ett kraftfullt verktyg, kan man bygga nästan vilken hemsida som helst. Man behöver inte själv kunna programmera om man vill ha en relativt enkel hemsida, många funktioner finns redan färdiga, gjorda av andra, och till och med gratis!
  • WordPress har ingen snygg, ”ljus & fräsch” yta där man skapar sin hemsida. Det är designmässigt ett enkelt användargränssnitt, där man gör sina inställningar, skapar sidor eller blogginlägg och väljer ut mallar för hemsidan, installerar verktyg mm. Men resultatet blir ruskigt snyggt och modernt!
  • Man kan installera verktyg som gör att man enkelt med ”drag & drop” kan skapa sina sidor helt utan att behöva programmera.
  • Vill man ha avancerade funktioner (så som t.ex. automatisk koppling till bokföringsprogrammet) så kostar det ofta extra. Jag brukar säga att om någon ska göra ett jobb åt dig (eller skriva ett program som gör det), så vill personen självklart ha betalt för sitt arbete!
  • Precis som man uppdaterar sin telefon behöver man också uppdatera sin hemsida rent tekniskt, dvs. det som finns ”under huven”, precis som man idag uppdaterar sin telefon när den säger till att det behövs. Detta är viktigt både för funktion och för säkerheten. Man kan automatisera detta genom att aktivera automatiska uppdateringar i WordPress. Det man bör dock veta att alla uppdateringar kan gå snett – och om det sker automatiskt kanske man inte blir medveten om det förrän efter flera dagar. Man kan även välja ett webbhotell som inkluderar automatisk uppdatering av hemsidan – där uppdateringen granskas av AI (artificiell intelligens).
En hemsida i WordPress som är responsiv och visas i olika format på mobil, platta och laptop

Vad kostar en hemsida i WordPress?

Webbhotell

För en hemsida med mestadels svenska kunder rekommenderar jag att man väljer ett svenskt webbhotell, och det är väldigt viktigt att man väljer ett webbhotell som tar hand om sina kunder – dvs har en bra support. Och även här kan man tänka att man ska handla lokalt.

De tre webbhotell som rekommenderas oftast av webbutvecklare just nu är Beebyte (Karlstad), Oderland (Göteborg, faktiskt så bor grundaren i min födelseby vid Västkusten!) och Inleed (Dalarna). Av dessa har jag arbetat mest med Beebyte.

Hos Inleed kan man få ett bra webbhotell från 29kr/månad, de har god prestanda för priset. Hos Beebyte kostar det 119kr/månad, då får du dock upp till fem hemsidor om du vill. Beebyte är ett lite större webbhotell med ett lättarbetat användargränssnitt.

Om du hellre vill ha din hemsida på ett webbhotell i Jämtland, så kan jag varmt rekommendera Enbart IT: ett litet lokalt jämtländskt webbhotell som fokuserar på stabila tjänster och en personlig relation till kunderna.

Inkluderat på alla vettiga webbhotell är såklart din hemsida, e-post, dagliga säkerhetskopior på din hemsida, och de grundläggande tekniska kraven som ställs en hemsida idag (snabbhet, SSL mm).

Domän

En .se eller .com-domän kostar ca 150sek/år. Priserna skiljer sig inte mycket mellan olika leverantörer, däremot förekommer lockpriser för första året. Hos Loopia kan du både söka lediga domännamn och se en prislista. Jag föredrar att ha domänen på webbhotellet – det gör vissa saker lite enklare och minskar mängden leverantörer att hålla reda på.

Bygger du själv eller vill du ha hjälp?

De flesta webbhotellen erbjuder en enkel installation av WordPress, det betyder att du i princip bara behöver logga in och börja skapa sidor, lägga till bilder och välja design. Riktigt så enkelt är det dock inte, WordPress är ett kraftfullt verktyg som för nybörjaren kan kännas komplicerat.

Det kräver ett intresse och lite envishet för att ta sig över tröskeln när man är nybörjare. Man kanske vill ha lite kontaktformulär, funderar på hur man uppfyller GDPR och så vill man gärna kunna se i Google Analytics hur många som besöker hemsidan och vad de gör där? Om man då inte har tid – eller intresse – att lära sig hur man gör allt det där så finns det ju som tur hjälp att få av oss som bygger hemsidor dagligen.

Vad är alternativen till en hemsida i WordPress?

WordPress är bara ett av alla ”system” för att bygga en hemsida, Joomla är ett annat exempel på vad man kallar ett CMS. Men det finns även flera leverantörer som underlättar själva skapandet av hemsidan åt dig, s.k. site builders eller hemsidebyggare. Dessa vill dock såklart ha betalt för det – och man är låst till deras lösningar. Det är också ofta svårt att byta leverantör, eftersom hemsidan bara kan editeras på den plattformen man byggde den. Man kan inte heller i samma utsträckning lägga till funktioner eller skriva egna funktioner. Men hemsidan är ”underhållsfri”, du behöver alltså inte bekymra dig om tekniska detaljer i bakgrunden.

För att kunna ta ett beslut om vilken typ av hemsida man vill ha behöver man ha kunskap. Detta är såklart otroligt svårt för den som aldrig har mött hemsidor på annat sätt än att surfa runt på dem och hitta information. Därför listar jag här några alternativ till WordPress, samt vad de kostar.

Hemsidor

Om du känner att WordPress inte är din grej och du hellre vill välja en hemsidebyggare av något slag, så vill jag rekommendera dig att kika på svenska Webbas plattform (också en småföretagare! Och jag gillar ju småföretagare lite extra som ni vet) som inkluderar bl.a. e-handel och bokningskalender och som jag ser att många verkar nöjda med. Kostnaden är 345-1695kr/månad exkl. moms, e-post är inte inkluderat.

Här är några andra alternativ på marknaden:

Wix 4.50€ – 24.50€/månad mail kostar extra via G-Suite (5.20€/månad)

Squarespace 11€ – 17€/månad, e-post är inkluderat från 17€/månad

Loopia Sitebuilder 72kr – 128kr/månad

Webbutiker/E-handel

Webbas.se 345-1695kr/månad exkl. moms, webbutikens storlek ökar med priset, men e-handel ingår även i minsta paketet.

Wix e-commerce 17€ – 35€/månad

Squarespace e-commerce 24€ – 36€/månad

Loopia Sitebuilder Webbutik 240kr/månad

Quickbutik 139kr – 799kr/månad

Till detta tillkommer kostnaden för din domän.

Som man ser så blir månadskostnaden för en hemsida ofta lite högre, speciellt om man även vill ha e-post och en webbutik. Men det är relativt underhållsfritt – du som användare behöver enbart se till att innehållet är korrekt och snyggt – och du slipper bry dig om de tekniska detaljerna när du väljer en hemsidebyggare – enkelheten betyder dock även vissa begränsningar samt att man låser sig till den valda plattformen och det kan bli resurskrävande (din tid eller att du anlitar någon) att flytta.

Vill du skaffa en hemsida i WordPress?

Jag hoppas att du har blivit lite klokare kring temat hur man skaffar en hemsida, och att du nu kanske vet att du vill ha en hemsida i WordPress. Kontakta mig gärna så hjälper jag dig att navigera genom djungeln! Du kan även läsa mer och se några av mina tidigare projekt här, jag har även en prislista. Jag har även skrivit av mig lite om min arbetsfilosofi, för jag tycker det är viktigt att mina kunder, även om vi kanske aldrig kommer att träffas, vet hur jag arbetar!

    (Alla priser i detta inlägg är från maj 2020 och kan ha ändrat sig sedan dess.)

    Rulla till toppen