Uppdatering till WordPress 6.1: fixa understrukna länkar och titel

I tisdags, den 1 november, rullade WordPress ut sin nya version WP 6.1. Ibland ger uppdateringar oönskade effekter, och så verkar det vara den här gången. WordPress 6.1 har gjort att många hemsidor plötsligt har understrukna länkar , både i löptexten, men även sidtiteln. De här linjerna under länkarna är ju ett standardiserat sätt att markera en länk, men t.ex. i hemsidans titel, så kan det bli väldigt fel.

Det här gäller inte alla hemsidor, det beror lite på vilket tema du använder och även vilken sidbyggare.

Wordpress 6.1 linje under länkar och titel

Detta kan nog förbises i texten av många, men när det händer i sidtiteln, så blir det väldigt störande.

WordPress själva har skrivit om kända effekter och fel i wordpress 6.1.

Så här tar du bort linjen under länkarna

Jag hoppas ju att WordPress tar tillbaka den här ändringen i nästa uppdatering, för jag kan tycka att WordPress inte riktigt har med sådana här designdetaljer att göra på hemsidan. Så en lösning kan vara att vänta och hoppas på att WP 6.1.1 löser biffen. Vill man inte det, så kan man lägga in en liten kodsnutt som motverkar ändringen:

a:where(:not(.wp-element-button)) {
text-decoration: none;
}

Kodsnutten säger kortfattat att länkar inte ska ha någon textdekoration, och textdekorationen kan t.ex vara en linje under texten.

Den här ändringen lägger du till i ”anpassaren”, som du aktiverar här:

Längst ner hittar du ”Extra CSS”:

Koden (som du kan kopiera ovan) lägger du sedan in i fältet så här. Ligger det redan annan kod där, så ta inte bort den! Den fyller troligtvis en funktion och bör inte förändras utan kunskap. Du lägger alltså bara till koden längst ner i utrymmet.

Så här lägger du in koden som tar bort understrukna länkar

Du ser då direkt att linjen försvinner från titeln (eller länkarna), tryck på ”Publicera”, så att din ändring sparas.

Känns det läskigt att skriva programmeringskod på hemsidan?

Du kan vara helt lugn. Tar du bort de raderna du just lade till, och publicerar igen, så är det som om ingenting har hänt. Du behöver bara vara lite uppmärksam på att du inte tar bort annan kod som kanske redan står i det fältet. Den fyller troligtvis en funktion och påverkar hemsidans utseende.

Med det sagt, så kan det teoretiskt vara så att du har tagit bort fler linjer under länkar än du egentligen ville, kanske har du någonstans valt att ha understrukna länkar. Upptäcker du att du har haft linjer någonstans, som nu är borta, så får man gräva lite djupare i koden så att man inte tar bort länklinjer man vill ha kvar. Men som sagt – ingen skada skedd, koden förändrar ju bara hemsidan så länge den står där.

Vill du inte behöva bry dig om sånt här?

Att inte uppdatera hemsidan är inget alternativ, det leder oftast till mycket större problem, så som hackningar eller att hemsidan inte längre är kompatibel med webbhotellet eller annat, så att hela hemsidan istället kraschar. Men det är väl speciellt ut säkerhetstekniska skäl som det är extra viktigt att uppdatera sin hemsida regelbundet. Hur man uppdaterar sin hemsida har jag skrivit lite om här.

Vid stora uppdateringar, som rör funktioner och inte säkerhet, så som denna uppdateringen, så brukar jag avvakta några dagar efter lanseringen med att uppdatera mina kunders hemsidor. Min egen hemsida, samt några andra jag har rullande, uppdaterar jag direkt, både en lokal kopia och skarpt. Där kan jag sedan i godan ro se hur allt funkar och samtidigt håller jag koll i forum samt såklart hos WordPress själva, om kända fel dyker upp. Ett tips är också att prenumerera på WPSEs nyhetsbrev.

Redan innan man lanserade WP6.1 varnade man t.ex. den här gången för att det välanvända tillägget WPML inte har hängt med och att hemsidor kommer att krascha om man inte uppdaterar på rätt sätt. (Är du kund hos mig, så har du inte detta tillägget.)

Låt någon annan göra jobbet åt dig!

Många webbutvecklare erbjuder sina kunder att ta hand om uppdateringarna regelbundet åt dem. Det gör även jag. Så de kunder som jag uppdaterar hemsidorna åt, de kommer inte märka att det här problemet ens har existerat, eftersom jag fixar mindre förändringar av det här slaget det direkt vid uppdateringen.

Vill du ha hjälp, så är du såklart varmt välkommen att kontakta mig!

    Rulla till toppen