När uppdaterade du din hemsida senast?

Det jag möter oftast när jag tar över en existerande hemsida är att den är dåligt uppdaterad. Mina kunder vet ju hur mycket jag tjatar om att de ska uppdatera hemsidan regelbundet, och jag tror att jag inte kan vara tydlig nog med det. 

Att hålla hemsidan uppdaterad är den enskilt viktigaste faktorn för att se till att din hemsida inte blir hackad. När det upptäcks ett säkerhetshål i ett program (det kan vara ett plugin, tema eller i självaste WordPress) så är det inte bara utvecklaren som får reda på det – denna information sprids också väldigt snabbt till hackare. Utvecklaren uppdaterar då sitt program och skickar ut en uppdatering till alla användare. Om man då inte installerar denna uppdatering så är det som att gå hemifrån med olåst dörr – och sätta en lapp på dörren att den är olåst. 

Förutom säkerheten, så är en uppdaterad hemsida både snabbare och fungerar mycket bättre!

Det finns fyra saker som man måste hålla uppdaterade på din hemsida

  1. PHP körs på den server som din hemsida ligger på. Det betyder att när detta behöver uppdateras så gör man det på sitt webbhotell, där man ofta har flera PHP-versioner att välja på.
  2. WordPress är det system som din hemsida är byggd i. Uppdateringarna görs direkt i WordPress.
  3. Plugin/Tillägg är små program/appar som ger extra funktioner till din hemsida. Kom ihåg att även avaktiverade plugins kan vara en väg in så alla plugins behöver vara uppdaterade. Se också till att inte ha fler plugin än nödvändigt. 
  4. Temat är det ramverk du har för designen på din hemsida. Även här är det bra att inte ha fler än nödvändigt – men däremot kan det vara bra att ha ett av WordPress egna teman installerade som ”fall-back” – och det temat man själv använder skulle få problem kan WordPress nämligen använda sig av standardtemat istället och visa något innehåll – om än inte lika snyggt.

Alla uppdateringar dyker upp i WP-admin när det är dags under Adminpanel -> Uppdateringar. Uppdateringar går bra och smärtfritt i de allra flesta fall. Men ibland går något fel. Det kan betyda att någon design inte funkar på hemsidan – eller att hemsidan inte fungerar alls i värsta fall. Då är det viktigt att man har en säkerhetskopia på sin hemsida tillgänglig, vilket de allra flesta webbhotell har.

Uppdatera din hemsida minst en gång i månaden, gärna oftare. Det är betydligt mer tidskrävande att återställa en hackad hemsida än en kraschad hemsida.

De kunder som har serviceavtal med mig behöver såklart inte tänka på att göra detta, det gör jag åt er. Men jag hoppas ändå att ni har glädje av lite extra kunskap.

Automatisk uppdatering av din WordPress-hemsida

Det finns möjlighet att få automatiska uppdateringar från och med WordPress 5.5. Nackdelen med automatiska uppdateringar är att om det blir problem, så märker man det inte direkt – och man vet dessutom inte exakt när felet uppstod och vad det var som gjorde att det gick fel. Om du vet med dig att du verkligen inte kommer uppdatera din hemsida nog ofta, då är det bättre att aktivera funktionen som gör just det jobbet åt dig – en kraschad hemsida är alltid bättre än en hackad hemsida!

Läs mer om säkerhet: Hur säkra är dina lösenord?

Är det dags att uppdatera din hemsida? Om det känns jobbigt, så är du varmt välkommen att kontakta mig så kan jag se över din hemsida och se till att den är uppdaterad och i tekniskt toppskick!

Det här är en artikel som jag först skrev för mitt kundbrev – ett nyhetsbrev för mina kunder. Vill du prenumerera på mitt nyhetsbrev och ta del av kunskap och information om WordPress och mitt företag? Du kan läsa äldre nyhetsbrev och anmäla dig till utskicken här

Rulla till toppen