Så här skapar du ett nytt inlägg i WordPress med Gutenberg

1. Skapa ett tomt inlägg

Skapa ett nytt inlägg i WordPress via redigeringsmenyn på hemsidan eller adminpanelen

Skapa ett nytt inlägg i WordPress via redigeringslisten

eller

2. Välj rätt inställningar för inlägget

Publiceringsdatum

Du kan välja om du vill publicera direkt (då kan du hoppa över detta steg) eller om inlägget ska schemaläggas i framtiden. Väljer du en tidpunkt längre tillbaka i tiden, så publiceras inlägget direkt, men med en tidigare tidsstämpel/datum.

Kategori

Om du har olika kategorier, välj den eller de som passar. Har du inga kategorier idag, går det alltid att lägga till eller ändra i framtiden, när det finns ett behov att kategorisera inläggen.

Utvald bild

Den utvalda bilden visas t.ex. i blogg-/artikelöversikten och den kan även visas som titelbild på själva blogginlägget, men även vid delning på t.ex. Facebook. Var den visas beror på hur hemsidan är designad och konfigurerad.

Permalänk

Permalänken är den länk som ditt inlägg kommer att få. Den del som visas efter din domän (t.ex. naturligtvismedia.se/inlagg), sk ”slug”, väljs automatiskt utifrån titeln du ger inlägget. Men ibland kanske man vill ha en länk man kan komma ihåg, eller som helst enkelt är lite snyggare och enklare att dela. Då kan du ändra det här:

(Du kan inte ha samma ”slug” på två inlägg eller sidor, väljer du något som redan finns, så kommer WordPress att lägga till ”-2” till adressen. Välj något annat om det händer.)

Utdrag

När ditt inlägg visas i en översikt, eller i ett sökresultat, så visas även ett utdrag av texten i form av den första delen av ditt inlägg. Om du vill bestämma själv vad som ska stå här – kanske säger inte första meningen det du vill att ett utdrag ska förmedla – så kan du här välja utdragstext själv.

3. Skriv ditt inlägg

Skriv inläggets titel i titelrutan, och sedan är det bara att skriva texten nedanför.

4. Publicera inlägget

När du är redo att publicera inlägget, så klicka på ”Publicera” i övre högra hörnet. Vill du ännu inte publicera, men pausa ditt skapande, så välj istället ”Spara utkast”. Du hittar dina utkast i listan med inlägg i adminpanelen och därifrån kan du sedan fortsätta redigera inlägget vid ett senare tillfälle.

Rulla till toppen