Min åsikt om företag som fiskar bilder på nätet #NejFöretag

Jag har under en tid sett ett fenomen på Instagram som har gjort mig lite irriterad. Renommerade företag kryper runt på Instagram och berömmer människors bilder med en standardfloskel, och sedan ett fantastiskt ”erbjudande” om att dela denna fina bild i sina kanaler. Det enda man behöver göra är att svara med en liten hashtag i form av #YesFöretag eller #JaFöretag. I kommentaren delar de även en länk till en sida med det avtal som man m.h.a hashtaggen skriver på. Det hela är så fult att jag inte riktigt vet var jag ska börja:

 • För det första kan man inte klicka på länken på Instagram, eftersom Instagram inte erbjuder den funktionaliteten. Det är mycket praktiskt, för då kommer de allra flesta inte orka ta reda på vad det står där.
 • Dessutom är det ju ändå ett ”bra” och stort företag som gillar min bild, då blir man ju lite smickrad. Vill detta företaget med så många följare verkligen dela just MIN bild?
 • Utöver det ger man företaget fullständiga rättigheter till bilden. Man godkänner i princip att de, helt utan kostnad, får använda bilden till vad som helst.
 • Till råga på allt friskriver man företaget från eventuella klagomål, t.ex. om man hade glömt att fråga personen som är på bilden om bilden får användas i marknadsföring. De flesta privatpersoner har ju faktiskt inte läst på om bildrättigheter.
 • Och visst är det praktiskt för företaget att sedan bara kunna gå in på sin hashtag #jaFöretag och välja ut en passande bild när de behöver en?

Idag fick jag en sådan kommentar

Hittills har det inte hänt mig, men idag kom den – kommentaren som jag nästan har gått och väntat på… (Men det finns en viss ironi i att det var på just en fiskebild. Till skillnad från mannen på bilden så fick de dock inte napp…)

En fiskare i motljus och ett inlägg från instagram med text
(Länk till inlägget om du klickar på bilden – det här var innan jag bytte företagsnamn.)

Kontraktet man godkänner

Sidan de länkar till är https://www.svenskaturistforeningen.se/om-stf/jastf/ och där står bland annat följande:

”Du ger Svenska Turistföreningen STF AB (Organisationsnr: 556415-4259) en icke-exklusiv och global licens till att använda samtliga bilder som du har svarat #jaSTF till att användas i marknadsföringssyfte i samtliga kommunikationskanaler.”

samt

”Härmed befriar du Svenska Turistföreningen STF AB från alla skyldigheter att betala dig för användning av dina bilder och för de immateriella rättigheterna till dem i samband med ovan beskrivna användningsformer. Härmed befriar du och accepterar att hålla Svenska Turistföreningen STF AB och alla personer som handlar för STFs räkning skadelösa för alla eventuella anspråk, krav och ansvarsskyldigheter oavsett art, i samband med användningen av bilderna enligt ovanstående beskrivning.”

Jag är inte ens säker på att de har för avsikt att nämna mig som fotograf när de använder min bild. Känns det helt bra i magen att skriva på det? Känns det bra i magen att företag kryper runt på sociala medier och fyller på sin bildbank för marknadsföring på det här sättet? Bilder för marknadsföring är dyra – företagen tjänar mycket pengar på att ha bra bilder i sin marknadsföring. Vill du se en prislista på vad bilder egentligen kostar, så har Svenska Fotografernas Förbund en prislista.

Jag är inte alls någon jurist – men jag undrar om detta sätt att ”skriva på ett avtal” skulle hålla om det skulle granskas juridiskt – och kan man ens avtala bort att man själv är ansvarig för eventuella konsekvenser vid publicering?

I gott sällskap

STF är inte ensamma. De råkar bara vara de som först tyckte det var en god idé att kommentera på en av mina bilder på det sättet. Jag har sett det från flera företag. Och kontrakten se i princip likadana ut. För fullständighetens skull skriver jag ut länkar till några andra företag som just nu också håller på med detta. Tyvärr verkar det vara ett väldigt vanligt arbetssätt numera. (jag länkar dem dock inte, för jag vill inte på något sätt stödja dessa företag!

 • https://www.outnorth.se/kundtjanst/yesoutnorth
 • https://www.liseberg.se/om-liseberg/goliseberg/
 • https://www.rum21.se/information/yesrum21
 • https://www.granit.com/se/hjalp-information/terms-conditions/villkor-atgranit
 • https://royaldesign.se/information/yesroyaldesign
 • https://www.stayhard.se/page/helpdesk/yesstayhard
 • https://www.ellos.se/page/yesellos
 • https://www.visitaland.com/om/yesvisitaland/

Jag skänker ofta bort bilder

Självklart får var och en göra som de vill. Vill man stödja det vinstdrivande företaget (jo, STF är också ett vinstdrivande företag) som vill ha din bild så ska man såklart göra det! Jag ger ofta bort bilder till företag jag vill stödja! Jag skulle också älska att få hjälpa en välgörenhetsorganisation genom att ge dem en bild. Detta måste dock alltid föregås med en personlig kontakt, och jag vill veta vad bilden ska användas till och i vilken omfattning. Och jag skänker bara bort bilder till dem som jag liter på att de inte kommer missbruka den och använda den i andra sammanhang.

Jag har också fått bilder stulna

Ja, jag har fått bilder stulna, både av företag och av privatpersoner. Inte i något av fallen nämndes mitt namn. När jag informerade om detta så kommer bara bortförklaringar. Tyvärr är det ju lättare att förstå att man inte bara lånar någons cykel utan att fråga än att ”låna” någons bild…

Känslan när man upptäcker att någon använder ens bild utan att fråga – och dessutom på ett sätt så att det ser ut som om personen själv har tagit bilden – är inte alls rolig. Det kan tyckas överdrivet, men om man har lagt ner möda och energi på att ta en bild, editera bilden och sedan ser att någon annan får cred för det (eller använder den i sin marknadsföring), så känns det riktigt tråkigt.

Vad får man göra med någon annans bild då?

I princip får man inte göra något alls med någon annans bild utan godkännande – inte ens om man nämner fotografens namn. Det är även begränsat vad man får göra med en bild där en annan person är identifierbar.

Moderskeppet har en hel kurs i ämnet (för medlemmar, men man kan bli gratis testmedlem i 7 dagar). De har även en länksamling med mer information som är tillgänglig för alla. Även för privatpersoner kan det vara bra att veta lite om upphovsrätt – den gäller för alla bilder, oavsett vilket motiv eller vilken typ av kamera man har använt.

Rulla till toppen