Ny prismodell: rekommenderat pris för hemsidor

Nu får du som kund bestämma själv vad du vill betala för din hemsida – jag erbjuder nu ett rekommenderat marknadsmässigt pris för hemsidor!

Jag har funderat en del på det där med priser. Är det rimligt att slöjdaren som skapar fantastiska bruksföremål, men som aldrig någonsin kommer kunna få en vettig timpeng för sitt arbete betalar samma pris som företaget med miljonomsättning, eller webbutiken som säljer för en halv miljon kronor per år? Är det plånboken som ska avgöra om man har råd att anlita professionell hjälp för att nå ut med sin företagsidé? Och är värdet av hjälpen konstant?

Samtidigt som min kunskap, mitt engagemang och min tid har ett värde som är konstant, så har mina kunder väldigt olika förutsättningar i sina verksamheter. Går detta att kombinera på ett bra sätt?

I en värld som är orolig, där orättvisorna ökar och där en krona är värd så oändligt mycket mer för vissa medans andra kan drälla med kronorna på struntsaker, så vill jag bidra till något annat. Jag har alltid haft målsättningen att även kunder med mindre ekonomiska muskler ska kunna få en hemsida som gör att de når ut med sitt budskap – och det här vill jag nu ta ett steg längre genom att prissätta med rekommenderat marknadsmässigt pris istället för fasta priser.

tre stycken femhundralappar i ett snöigt träd, symboliserar rekommenderat pris för hemsidor

Vad är ett rekommenderat marknadsmässigt pris?

Under 2022 har jag ägnat väldigt mycket tid åt att sätta mig in i Permakulturens värld – det här är väl egentligen mest allmänt känt i hobbyodlingssammanhang, men det är inte minst också en livsfilosofi – ett sätt att förhålla sig till och med världen. Med det i bagaget blev jag väldigt inspirerad när jag läste att Huså gårdsbruk säljer sina grönsaker till med ett rekommenderat marknadsmässigt pris för att alla ska ha råd att äta hälsosamma och giftfritt odlade grönsaker. Det betyder alltså att den som har det väldigt kämpigt ekonomiskt kan få bra grönsaker till ett pris som passar deras plånbok.

Jag blir väldigt nyfiken på detta och kan inte riktigt släppa det. Skulle man inte kunna göra så när det gäller hemsidor? Skulle jag kunna ha ett välmående företag och en skälig lön och samtidigt erbjuda en kundanpassad prismodell? Enda sättet att få svar på det är ju att faktiskt testa!

Med start 2023 kommer jag att ange ett rekommenderat pris för hemsidor i mina offerter. Priset jag anger är alltså ett marknadsmässigt pris för den tjänsten jag erbjuder, dvs vad du vanligtvis får betala för en likvärdig tjänst. Du som kund kan sedan välja ditt pris utifrån dina förutsättningar. Även betalningsmodellen kommer vara flexibel, det vill säga att du själv väljer om du t.ex. vill dela upp betalningen.

Jag kommer naturligtvis inte lämna över en offert och sedan bara invänta kundens ”bud”, jag förstår att det här också kan skapa osäkerhet hos kunden, och vi kan alltid ha en dialog om priset.

Kan man få en hemsida helt utan kostnad då?

Svaret är att ja, det kan du få. Om du inte har möjlighet att betala något för att få hjälp av mig med att bygga din hemsida, du har kanske en ideell verksamhet och inga ekonomiska medel, men känner att du behöver en hemsida för att nå ut, så har du alltså möjlighet att få hjälp med din hemsida helt gratis.

Men vad ska du tjäna pengar på då?

Jag tror att de flesta människor vill andra människor väl, och det gäller inte minst i företagssammanhang. Vi företagare vill att andra företagare ska lyckas – och det betyder att vi vill att även andra ska få en skälig lön för sitt arbete som gör att livet går ihop, räkningarna kan betalas stressfritt och vi har möjlighet att utveckla våra företag. Så jag är faktiskt helt övertygad om att mina kunder (som ju är de mest fantastiska kunder man kan tänka sig) kommer att värdesätta både mina tjänster och den nya prismodellen och de möjligheter det ger.

Jag tror på att det kommer ge mig både arbetsglädje och en skälig lön även om några väljer ett lägre pris än det marknadsmässiga priset!

Gäller det här alla tjänster och alla kunder?

Precis som tidigare så ligger mitt fokus på att arbeta med kunder som gör världen lite bättre på något sätt. Vill du t.ex. industrialisera naturen, så får du helt enkelt hitta en annan webbutvecklare. Jag hoppas att detta på sikt kommer att gälla alla tjänster och alla mina kunder!

Jag kommer börja med att tillämpa rekommenderat pris för hemsidor på utvalda fastprisofferter, och målet är att jag framöver ska kunna tillämpa det här bredare och på andra tjänster.

(Önskar du en konventionell offert med fast pris? Självklart kan du få det.)

Låter det här spännande?

Har du några frågor? Kontakta mig gärna!

    Rulla till toppen